Кабинетът "Орешарски" мина с гласовете на БСП и ДПС



След като осигури кворума в НС, Сидеров гласува "против"

Кабинетът "Орешарски" мина с гласовете на БСП и ДПС
Кабинетът с премиер Пламен Орешарски с мандата на БСП беше одобрен от парламента.

Гласовете на депутатите от левицата и ДПС бяха достатъчни за приемането на предложения състав на правителството, след като един-единствен депутат от „Атака“ - оказа се самият лидер Волен Сидеров, се регистрира за заседанието и така осигури необходимия кворум от 121 депутати.



Часът на истината: Ще мине ли кабинетът Орешарски в НС



Парламентът гласува структурата и състава на предложеното от БСП правителство

Часът на истината: Ще мине ли кабинетът Орешарски в НС
Народното събрание ще гласува от 9 часа структурата и състава на предложеното от БСП правителство с премиер Пламен Орешарски.



Кой кой е в кабинета на Орешарски



Вижте биографиите на бъдещите министри

Кой кой е в кабинета на Орешарски
Кандидатът за премиер на БСП Пламен Орешарски представи своя кабинет, който ще бъде гласуван в сряда, 29 май, в Народното събрание. Ето кой кой е в проектокабинетът на БСП.

Зинаида Златанова – заместник министър-председател по еврофондовете и министър на правосъдието. Златанова е ръководител на представителството на ЕК в България от 2008 до 2013 г.



Ето ги министрите на Орешарски!



Ще има двама вицепремиери, Цветлин Йовчев поема МВР

Ето ги министрите на Орешарски!
Бившият шеф на ДАНС и бивш началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев - Цветлин Йовчев, става министър на вътрешните работи в кабинета на Пламен Орешарски, стана ясно при официалното представяне на състава на новото правителство, което се очаква да бъде гласувано в парламента утре.



Да върнат цигарите в кръчмите зове Константин Тренчев




Преглед на печата на 23 май

Веднага да върнат цигарите в кръчмите
"Веднага да върнат цигарите в кръчмите", призовава от страниците на "Стандарт" лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. Според него това е нещо, което ще доведе до оживление в сектора на ресторантьорите и до създаване на работни места. Но най-остър и нетърпящ отлагане е проблемът в енергетиката. В България енергийната система беше настроена при недостиг на ел.енергия, а сега се случва обратното - излишък. Трябва бързо да се действа, защото потреблението е ниско и голяма част от икономиката не функционира.



Червеният кабинет се пази в дълбока тайна




Орешарски имал два списъка - бял и черен

Червеният кабинет се пази в дълбока тайна
Проектопремиерът на БСП Пламен Орешарски е направил два списъка - бял и черен. Единият е с хората, които иска да види в кабинета си, а другият - на тези, които за нищо не света не би търпял наоколо, пише dnes.bg. Орешарски предвижда разделяне на две сегашни мегаминистерства и създаване на няколко нови агенции, пише "Труд".



42-ро Народно събрание – ден първи




Стефан Данаилов ще открие първото заседание на новоизбрания парламент

Стефан Данаилов ще открие първото заседание на новоизбрания парламент
Новоизбраното 42-ро Народно събрание ще проведе първото си заседание днес от 10.00 часа. Събранието се свиква с указ на президента Росен Плевнелиев, издаден на 17 май 2013 г., на основание чл. 75 от Конституцията на Република България.



Нов скандал за манипулация на вота




Преглед на печата на 21 май

Цветанов - политическият труп, който се извинява"
" И печатите за вота се оказаха с надтираж", отразява "Сега". Това установи съвместно проучване на сайта "Отворен парламент" и Медиапул. Печатите за секционните избирателни комисии (СИК) са с около 1500 повече от самите комисии, а тези за подвижните урни - с 900 над необходимото. Централната избирателна комисия обаче не е притеснена от този факт, тъйкато в Изборния кодекс нямало изричен текст, който да казва какъв да е процентът в повече. Кабинетът остави "висящо" искането на РЗС за касиране на вота в Турция заради 51 784 невалидни бюлетина на наши сънародници в южната ни съседка. "Дума" резюмира: "Нов скандал за манипулация на вота". Печатите в повече с около 2500 броя от необходимите за секционните избирателни комисии.



Подслушването на журналисти има "смразяващ" ефект




Президентът на АП против изземването на данни за телефонни разговори

Президентът на АП против изземването на данни за телефонни разговори
Президентът и изпълнителен директор на Асошиейтед прес нарече "противоконституционно" изземването на данни за проведените от журналисти на агенцията телефонни разговори в продължение на два месеца през 2012 г. , съобщават световните агенции.



"Парламент на ръба на нервна криза"; ЕС към България: Не пипайте данъците!; И БСП да отстъпва, и ГЕРБ да е цяла...




Преглед на печата на 20 май

"Парламент на ръба на нервна криза"; ЕС към България: Не пипайте данъците!; И БСП да отстъпва, и ГЕРБ да е цяла...
"Парламент на ръба на нервна криза", коментира "Стандарт". Избори 2013 ще се запомнят с масовото и истерично насъскване на едни хора срещу други по политически признак. Затова партиите в парламента са длъжни да успокоят разбеснелите се духове и да въведат спокоен и аргументиран тон на разговори.



Марин Райков на разпит заради бюлетините от Костинброд




Преглед на печата на 19 май

Марин Райков на разпит заради бюлетините от Костинброд
Служебният премиер Марин Райков ще бъде викан на разпит за незаконните 350 000 бюлетини, които е трябвало да отидат до урните, според информация в "Преса". Те бяха открити при мащабна акция на прокуратурата и ДАНС в Костинброд на 10 май - ден преди вота за нов парламент. Служебното правителство отговаря за провеждането на честни избори. А премиерът откровено неглижираше скандала и се интересуваше повече от реакциите на бившите опозиционни партии, отколкото от грешките на своя екип. Сега разследващите усилено проучват кой е платил за незаконния тираж.



ГЕРБ иска замразяване на заплатите на депутатите




Партията внася жалбата за касиране на изборите в понеделник

Партията внася жалбата за касиране на изборите в понеделник
Замразяване на депутатските заплати ще предложи ГЕРБ в първия ден на новия парламент, пише „Стандарт“. Хората на Бойко Борисов ще направят това веднага след речите от трибуната на Народното събрание. Според правилника парите на народните избраници са равни на 3 средни заплати в обществения сектор през последния месец от тримесечието.



Кой влиза в бъдещия парламент




20 депутати са избрани от два района

20 депутати са избрани от два района
Централната избирателна комисия публикува имената на всички 240 депутати, които си спечелиха място в 42-рото НС. Това обаче все още не е окончателният състав на бъдещия парламент, тъй като 20 от депутатите са избрани от 2 избирателни района.



Борисов предлага кабинет без Цветанов




В партията твърдят, че бившият министър ще стане шеф на депутатите

В партията твърдят, че бившият министър ще стане шеф на депутатите
Бойко Борисов ще предложи на депутатите правителство на малцинството, от което е много вероятно да отсъства дясната му ръка Цветан Цветанов. Тази версия се завъртя вчера на жълтите павета, след като стана ясно, че нито един от възможните съюзи в парламента няма да има мнозинство от 121 гласа, пише „Стандарт“.



БСП стяга експертно-политически кабинет




Орешарски има списък от експерти, които държи да са министри

Орешарски има списък от експерти, които държи да са министри
Совалките за нов бъдещ кабинет между БСП, ДПС и "Атака" или "всички срещу ГЕРБ" все още не са започнали, уверяват от трите партийни централи. Но подкрепата за номинацията на БСП за премиер - Пламен Орешарски, расте, пише „Труд“.



Гласуваме за 42-ро Народно събрание




6 868 455 българи са включени в избирателните списъци

6 868 455 българи са включени в избирателните списъци
В този час започва гласуването за предсрочните парламентарни избори у нас. 6 868 455 граждани са включени в избирателните списъци. Около 11 700 са изборните секции в страната и 227 в чужбина в 57 държави.



Новите депутати ще са с 200 лв по-висока заплата




Преглед на печата на 11 май

Новите депутати ще са с 200 лв по-висока заплата
Новите депутати почват с 200 лв. по-висока заплата, извежда на първа страница "24 часа". След повишението основното им възнаграждение ще възлиза на 2415 лв. Върху тази основа ще се начисляват добавки за трудов стаж, както и участие в парламентарни комисии и пр. Това стана ясно вчера, след като Националният статистически институт обяви данните за средните възнаграждения през първото тримесечие.



Поне 142 000 евро ще струва паралелното преброяване




Прогнозни данни ще има на 12 май, първи резултати - на 13-ти

Прогнозни данни ще има на 12 май, първи резултати - на 13-ти
Споразумение за паралелно преброяване на гласовете на парламентарните избори на 12 май беше подписано от БСП, ДПС, ДСБ, „Атака" и „България на гражданите", предаде Bulgaria On Air.



"Докато в МВР са "и тоягата, и микрофонът", все ще е така"




Преглед на печата на 8 май

Иван Костов: ГЕРБ няма да управлява
"ГЕРБ няма да управлява. След случилото се няма как да стане. Защото става въпрос за създаване на организирана престъпна група в МВР, покровителствана от прокуратурата в лицето на доскорошния софийски градски прокурор. Лечението от този разпад е трудно", казва в интервю за "Стандарт" лидерът на ДСБ Иван Костов. "Ако стане така, че да участваме в кабинет, значи излизаме от кризата. Там ли сме - има надежда, не сме ли там - нещата ще се развият към протести и нов уличен натиск. В момента много хора знаят какво трябва да направят, но нямат кураж. Страх ги е да правят каквото и да било, защото системата е блокирана отвсякъде и трябва решителност, за да бъдат приложени. Няма много антикризисни политики, които са полезни за България. Експертите от ДСБ са готови да ги приложат", отбелязва Костов.



Сергей до Лили, Бойко на Царевец




Шоу вместо предизборен дебат на финала на кампанията

Шоу вместо предизборен дебат на финала на кампанията
Шоу вместо предизборен дебат. Това са подготвили партиите за финала на предизборната си кампания. За първи път избирателите няма да са свидетели на директен дебат между лидерите Бойко Борисов и Сергей Станишев. Но за сметка на това двамата ще се критикуват взаимно през Прохода на републиката по едно и също време, пише "Стандарт".



Кокинов потвърдил разговора в Банкя пред прокурор




Засега единствен от тримата събеседници е дал показания

Кокинов потвърдил разговора в Банкя пред прокурор
Освен с оставката си доскорошният градски прокурор на София Николай Кокинов е потвърдил уличаващия разговор с Бойко Борисов и Мирослав Найденов в Банкя и в обяснение пред ВКП, пише „Преса“. Кокинов засега е единственият от тримата събеседници, които са дали показания по проверката на Върховната касационна прокуратура за скандалните записи. Той и вчера не си вдигаше телефона.



Борисов не дава МВР на Цветанов, ако има незаконно подслушване




Преглед на печата на 7 май

Сергей Станишев: Цветанов е машина за купуване на гласове
"Борисов обеща да не дава МВР на Цветанов, ако се докаже незаконно подслушване", цитира в заглавие думите на бившия премиер "Сега". Навръх Великден бившият премиер министър потвърди подкрепата си за Цветан Цветанов и не се отрече от него, въпреки скандала с подслушванията, разтресъл ГЕРБ точно преди празниците. В интервю Борисов отбеляза, че ако данните на прокуратурата за извършени от Цветанов престъпления бъдат доказани, заместникът му "си заминава".



Честито Възкресение Христово



Христос воскресе! Воистина воскресе!
"Христос воскресе! Воистина воскресе!" Тези сакрални думи прозвучаха трикратно точно в полунощ във всички православни храмове по света. Камбанен звън възвести възкресението на Исус Христос - най-великото събитие в християнската история и най-почитания празник на Православната църква.



Freedom House: България остава страна с частично свободни медии




Freedom House: България остава страна с частично свободни медии
И през 2013г. България е оценена като страна с частично свободни медии, а в глобалната класация на американската неправителствена организация Freedom House е поставена непосредствено пред Монголия на 77-мо място сред 196 държави и територии.



Не подценявайте темата за незаконните подслушвания!




Лютви Местан обяснява защо България е бедна

Лютви Местан обяснява защо България е бедна
Темата за незаконните и законни подслушвания, темата за съдържанието на разговора между Борисов, Кокинов и Найденов всъщност е тема за бедността и безработицата. Тези разкрития показват всъщност защо България е бедна - най-бедната страна-член на Европейския съюз, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в Добрич.



Цветанов иска да носи политическа отговорност




Цветанов иска да носи политическа отговорност
Важно да постигнем победа на предстоящите парламентарни избори, защото знаете, че през последните четири години управление на ГЕРБ успяхме да върнем доверието на Брюксел, успяхме в мандата на правителството на Бойко Борисов да усвоим над 38 процента пари от "европейската солидарност", които стигнаха до всички общини в България и започнаха инфраструктурни проекти, които с години бяха обещавани, но нямаше възможност да бъдат започнати.