Прогноза за времето за месец Февруари



Прогноза за времето за месец Февруари
Прогноза за времето за месец Февруари
Февруари ще бъде месец на контрастите – ще има и по-обилни снеговалежи, но и дни с температури до 20 градуса, обещават синоптиците. Следващия месец ще бъде поне с градус и половина по-топъл от нормата, обясни Симеон Матев, дежурен синоптик от ТВ-МЕТ, цитиран от „Труд”.




Ципрас: Гърция остави зад себе си строгите икономии, страха, петте години на лишения



Ципрас: Гърция остави зад себе си строгите икономии, страха, петте години на лишения
Алексис Ципрас
Алексис Ципрас - лидерът на радикално лявата „Сириза", която победи на парламентарните избори в Гърция, заяви, че партията ще изпълни предизборните си обещания и ще отхвърли мерките за строги икономии, предаде агенция „Новости".

„Гръцкият народ даде ясен мандат. Гърция остави зад себе си строгите икономии, страха, петте години на лишения. Продължаваме напред с надежда, със стабилност." - заяви Ципрас на митинг в центъра на Атина, където се събраха хиляди хора.



Почитаме свети Атанасий



Почитаме свети Атанасий
Православната църква чества днес Свети Атанасий.

Той е роден през 295 г.

Духовен наследник и продължител на делото на Свети Антоний е друг светец също произлизащ от Египет. Става дума за Свети Атанасий. За разлика от Св. Антоний, Свети Атанасий е роден в бедно християнско семейство. Още от малък се увличал по християнските идеи. Това прави впечатление на Александрийския архиепископ Александър.



Край на драмата: Братята Куаши са убити



Край на двете напрегнати заложнически драми във Франция
Снимка: YouTube/Sky News

Край на двете напрегнати заложнически драми във Франция - и тримата похитители бяха убити при почти едновременен щурм на печатницата, в която бяха блокирани братята Саид и Шериф Куаши, извършили нападението срещу редакцията нa „Шарли ебдо“, и на магазина, в който въоръжен мъж държеше заложници.



Идентифицираха терористите, нападнали „Шарли ебдо”, единият се предаде



терористите са братя, граждани на Франция - Саид Куаши и Шериф Куаши

Тримата нападатели, които убиха 12 души в редакцията на френското списание „Шарли ебдо", са идентифицирани ,предадоха информационните агенции.

Днес във Франция е ден на траур в памет на жертвите.

Според френската полиция, двама от терористите са братя, граждани на Франция - Саид Куаши и Шериф Куаши. Съобщава се също, че Саид е на 34 години, а Шериф - на 32.



Ивановден е



Ивановден е

Православната църква почита паметта на Йоан Кръстител - светецът, който кръщава Христос в река Йордан. Другото му прозвище - Предтеча,подсказва връзката между неговите проповеди и мисията на Христос.

Предтечата на Христос съди разточителния и неморален живот на съвременниците си и драматично им предсказва идването на Месия, края на света и приближаването на бъдещото небесно царство.



Йордановден е



Православната църква отбелязва днес празника Богоявление или Йордановден

Православната църква отбелязва днес празника Богоявление или Йордановден, който е третият по значимост в християнската религия след Възкресение и Рождество Христово.

В народната традиция се празнува Кръстовден, който носи названията и Водици, Водокръщи, Мъжки Водици.

Според библейските текстове на този ден Исус Христос е покръстен от Св. Йоан Кръстител във водите на река Йордан.



Християните празнуват Васильовден



В първия ден на януари православната църква почита паметта на Свети Василий Велики.

В първия ден на януари православната църква почита паметта на Свети Василий Велики. Празничната света Литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще започне в 10 ч. След това патриарх Неофит ще отслужи и молебен за благословение на Новата 2015 година.

Заради примерния си живот и висока ерудиция Свети Василий Велики е почитан заедно със Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст като един от тримата велики светители и учители на православната църква.