Избират шеф на Държавната агенция за българите в чужбина



Избират шеф на Държавната агенция за българите в чужбина
Днес първа точка в заседанието на правителството е проект на решение за определяне на председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Вносител е премиерът Бойко Борисов.


Ива Йорданова подаде оставка по-рано тази година, за да избегне критиките за конфликт на интереси като спътница в живота на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

През февруари се проведе изслушването на деветте кандидати за поста, от които бяха одобрени трима.

Димитър Владимиров, който в момента е и.д. председател, е един от тримата кандидати за поста. Той обаче също бе подложен на критики от Българския културен клуб в Скопие, тъй като с негова заповед са заличени от регистъра на организациите на българи, живеещи извън Република България.

Борис Борисов, подкрепян от ВМРО, е вторият допуснат кандидат.Той е магистър по право и по история и география към ВТУ "Св.Св. Кирил и Методи", понастоящем докторант към ВТУ по специалността "Конституционна история на Балканските държави", главен редактор на културно-просветния вестник "Охридска България", организатор на събития за историческите български общности, юрисконсулт на Фондация ВМРО.

Спас Ташев, 47г., докторант по демография и статистика към БАН, магистър по международно икономическо сътрудничество от УНСС, завършен курс по дипломация от Дипломатическия университет към МВНР, бил е директор на българския Културно-информационен център в Скопие, бил е заместник-председател на ДАБЧ, автор на множество публикации.

Източник news.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар