Парламентът одобри заема от 16 млрд. лв.; Втори съд оправда Цветанов за присвояването на 50 000 лева



Парламентът одобри заема от 16 млрд. лв
Преглед на печата
Заем.

"Монитор":

Парламентът одобри заема от 16 млрд. лв.

С ударно гласуване парламентът одобри вчера законопроекта за ратификация на заем от 8 млрд евро, или близо 16 млрд. лв. към четири банки - Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид, Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си, Сосиете Женерал и Уникредит Банк. На първо четене предложението на МС беше прието с конституционно мнозинство от над две трети от всички депутати. 161 от тях гласуваха „за", едва 50 - „против", а 12 се въздържаха. При гласуването на второ четене броени минути след това подкрепата към предложението се стопи с едва два гласа. Договорът беше ратифициран окончателно с внушителните 159 гласа. Предложението на МС беше подкрепено от парламентарните групи на ГЕРБ, РБ, АБВ, ДПС и БДЦ. БСП и „Атака" пък се обявиха против него, а ПФ запази неутралитет.В началото на пленарното заседание успешната ратификация на заема стоеше под въпрос. Миналата седмица от ПФ поискаха отлагане на решението, но и изминалите седем дни не им стигнаха да бъдат убедени да подкрепят кабинета в искането за заем. АБВ и ДПС от своя се бяха обявили против него, а от БДЦ не бяха изразили предварително своята позиция. Финансовият министър Владислав Горанов, който пристигна в НС заедно с останалите министри обаче успя да убеди трите формации в необходимостта от ратификацията.



Оправдан.

"24 Часа":

Втори съд оправда Цветанов за присвояването на 50 000 лева

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов бе оправдан за присвояването на 50 хил. лв. в полза на полицай от В. Търново и на втора инстанция.

Софийският апелативен съд потвърди днес присъдата на градския съд от май м.г. по едно от трите дела срещу зам.-председателя на ГЕРБ.
Той бе подсъдим за длъжностно присвояване на 50 569 лв. в полза на великотърновския антимафиот Орлин Тодоров.
Според обвинението Цветанов разрешил Тодоров да напусне МВР с всички полагащи му се обезщетения, докато срещу него вървяло дело. Антимафиотът получил и заплати дори за времето, когато бил задържан.
"Цветанов не само че не е нарушил закона, а напротив - спазил го е при прекратяването на правоотношението с Тодоров", сочат съдиите.



Мандат.

"Труд":

Прекратиха мандата на ген. Стоян Тонев

Депутатите прекратиха мандата на колегата си от ГЕРБ ген. Стоян Тонев, който вчера подаде оставка заради скандала с действието на частна клиника на територията на ВМА по времето, когато е бил шеф на здравното заведение.

От 172-ма 158 бяха "за", 10 се обявиха "против", а петима се въздържаха.

Оставката на генерал Стоян Тонев предизвика люти дебати в пленарна зала далеч преди кулминацията на парламентарния ден, която се очаква да настъпи с гласуването на заема от 16 милиарда лева. На трибуната един след друг се изредиха депутати от всички политически сили в Народното събрание, като всички изразиха бурно позициите си.


СУ.

"Дума";

Софийският университет няма да вдига студентските такси

Софийският университет няма да увеличава студентските такси, реши вчера Академическият съвет на вуза. Слух преди дни за ръст на таксите вдигна на крак Студентския съвет в Алма матер, който заплаши с протести, въпреки уверенията на ректора проф. Иван Илчев, че нищо подобно няма да има. В СУ решиха още, че създават две работни групи от студенти и преподаватели - едната ще е група за натиск за по-бързо приемане в НС на Националната стратегия за висшето образование и на "договорените промени" в Закона за висшето образование. Такива в НС до момента не са внесени.
Всички висши училища, които участваха във вчерашната борса на кандидат-студента, също обявиха, че няма да вдигат студентските такси за предстоящата 2015/2016 учебна година. Няма да има промени в сумите в УНСС, Пловдивския университет, Медицинския университет в Плевен, Русенския университет, Тракийския университет в Стара Загора и пр. Няма да се вдигат също наемите за общежитията. Единствено увеличение на таксите ще има в ХТМУ, където те ще се вдигнат с 50 лв. и ще бъдат 250 лв., но в този университет сегашните такси са най-ниски. Дори Студентския съвет в ХТМУ не възразява срещу неголямото увеличение.


Източник news.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар