Йордановден е



Православната църква отбелязва днес празника Богоявление или Йордановден

Православната църква отбелязва днес празника Богоявление или Йордановден, който е третият по значимост в християнската религия след Възкресение и Рождество Христово.

В народната традиция се празнува Кръстовден, който носи названията и Водици, Водокръщи, Мъжки Водици.

Според библейските текстове на този ден Исус Христос е покръстен от Св. Йоан Кръстител във водите на река Йордан.


Има предание, че свети Йоан Кръстител потапял до шията всеки човек, когото кръщавал и го държал така, докато не изповядал всичките си грехове. Когато видял Исус, Йоан Кръстител веднага се поклонил и казал, че той трябва да се кръсти при него.

Исус влязъл във водите на река Йордан и тогава над него се отворили небесата, отгоре блеснала светлина, подобно на мълния, и духът Божи във, вид на гълъб, слязъл върху кръщаващия се Господ. Чул се глас, който казал: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение".

Това е и причината денят да се нарича още Богоявление.

През този ден се извършва служба в църквата, а след нея свещеникът хвърля в езеро или река кръст, който ергените трябва да извадят. Приема се, че успелият ще бъде здрав и щастлив през цялата година.

Ако кръстът бъде изваден заледен или времето е сухо и много студено, годината ще бъде добра и плодородна. Това също предвещава здраве и голям берекет.

Накрая с китка босилек свещеникът напръсква хората за здраве. Вярва се още, че на Йордановден водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи.

На мястото, където е била хвърлена светинята пък, болните се изкъпват или напръскват, за да бъдат изцелени. Всеки вярващ измива лицето и ръцете си във водоема за здраве.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види ще получи от Бог това, което си пожелае.

На 6 януари се освещават военните части и бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. На 6 януари 1993 г. със заповед на министъра на отбраната се възобновява българската традиция и на Богоявление се освещават бойните знамена на Българската армия.

Имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

Патриарх Неофит ще оглави празничната света литургия в храм-паметника "Св. Александър Невски" на Йордановден. След това той ще отслужи на площада пред патриаршеския храм Велик водосвет, който по традиция е на този ден.

Пред Паметника на Незнайния воин патриархът ще извърши ритуала по освещаването на бойните знамена на Българската армия и на знамената-светини.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще присъства на Богоявленския водосвет и освещаване на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия. Държавният глава ще приеме почетния караул на площад "Свети Александър Невски" и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

На ритуала ще присъстват председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на отбраната Ангел Найденов, висши военни, народни представители, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици и граждани.

Източник news.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар