Споразумението за газовите доставки беше подписано късно снощи



Споразумението за газовите доставки беше подписано късно снощи
По време на проведената в четвъртък вечерта среща в Брюксел Русия-Украйна-ЕС за уреждането на газовите доставки за зимния период е постигнат напредък и по-късно е било подписано и споразумението, предаде АФП.

Анекс към договора са подписали директорите на компаниите "Газпром" и "Нафтогаз".



Очаква се повишение на сметките за парно тази зима?



Очаква се повишение на сметките за парно тази зима?
Възможно е сметките за парно да са по-високи през този отоплителен сезон заради влезлите в сила по-високи цени на топлинната енергия от 1 юли за по-голяма част от топлофикациите; промените в Наредбата за топлоснабдяване обаче едва ли ще доведат до сътресения при изчисляването на сметките, по-скоро ще има по-добра прогнозируемост на разходите за клиентите. Това коментира за БТА Боряна Колева, изпълнителен директор на една от фирмите за дялово разпределение.



Блиц преглед на печатните новини днес



Блиц преглед на печатните новини днес
Проведената лидерска среща на партиите в парламента е основна тема в днешния печат. "Кунева, Кънев и сие провалят кабинета", пише на първа страница "Труд". Правителство на малцинството между ГЕРБ и Реформаторския блок и плаваща парламентарна подкрепа по теми - такава е според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов единствената възможна формула за правителство.




Полицайката за обиска: Студентката не се е бунтувала, съдействаше ми



"Борислава Латинкова да се подложи на полиграф"

Върбанова е минала на детектор на лъжата и е издържала теста
Нели Върбанова. Снимка: Булфото

Студентката Борислава Латинова, която се оплака от груб обиск, е регистрирана в полицията за кражба. Това стана ясно от думите на полицай Нели Върбанова от 4-о РПУ, която е проверила момичето и после беше обвинена, че се е гаврила с него, съобщи bTV.

За въпросната кражба на 20-годишната Борислава е наложено административно наказание. Върбанова е минала на детектор на лъжата и е издържала теста, но отказа да разкрие пред медиите какви въпроси са й били задавани.



Бедствено положение в Харманли, улици в Пловдив – под вода



Пловдив, Снимка: Dnes.bg
Бедствено положение е обявено в Харманли. Причината – всеки момент може да се скъса язовирна стена, съобщиха за Dnes.bg от общината. Хора от общинската администрация обикалят града и предупреждават хората да се качват нависоко, защото Харманли ще бъде залят в ниската си част!

Пътят за първомайското село Бяла е под вода от един метър. Обстановката в целия регион е изключително усложнена, коментират от пожарната.



Кметът на Община Бургас Димитър Николов обяви бедствено положение в 13 ч. днес



Кметът на Община Бургас Димитър Николов обяви бедствено положение в 13 ч. днес.
Бургас, сн. Архив
Кметът на Община Бургас Димитър Николов обяви бедствено положение в 13 ч. днес.

Бедственото положение касае к-с "Меден рудник", "Акациите", "Победа", село Извор, село Маринка, вилна зона "Черниците", рибарско селище "Ченгене скеле".

Изцяло затворен за движение е централния път Бургас - Созопол, както и Бургас - Извор. Община Бургас призовава да не се предприемат никакви пътувания. Спасителни екипи издирват овчар в село Маринка.



Брожението срещу Бат Сали се разраства, блокират основни пътища



Брожението срещу Бат Сали се разраства, блокират основни пътища
Жители на Кюстендил ще блокират международния път за Македония, като протест срещу определянето на Александър Методиев от ДПС за депутат от района.

Пред БНР председателят на Общинския съвет на Кюстендил Иван Андонов обясни, че това е началото на мащабна кампания.



Осем партии влизат в новия парламент, при 87% обработени протоколи



Осем партии влизат в новия парламент,  при 87% обработени протоколи
Данните са при 87% обработени протоколи от ЦИК
Осем партии влизат в новия парламент, сочат новите резултати от ЦИК при 87% обработени протоколи към 7:45 часа тази сутрин. Начело е ГЕРБ с 32,61% от гласовете на избирателите, а разликата между БСП и ДПС е незначителна - 15,27% срещу 14,96%.



Бойко Борисов обяви, че ще участва само в стабилно правителство



Бойко Борисов обяви, че ще участва само в стабилно правителство
И Борисов призова за висока активност на вота
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще участва само в стабилно правителство след изборите. „Ние ще участваме, само ако можем да участваме в стабилно управление. Такива разни Орешарски тип коалиции не би трябвало да се получават”, каза той след като гласува в Банкя.

Той беше категоричен, че ако това не се стигне до стабилен кабинет, ще има нови предсрочни избори. „Ако има нови предсрочни избори аз от сега заявявам, че ГЕРБ няма да допусна да участва в кампания”, каза той, цитиран от „Фокус”.



Близо 33 000 българи гласували в чужбина до 14 часа



Най-много българи са гласували в Турция и Испания
Най-много българи са гласували в Турция и Испания
Общо 32 598 българи са гласували в чужбина на изборите за Народно събрание към 14 часа българско време, отчитат от Министерството на външните работи (МВнР).

Изборният ден вече приключи в Австралия, като там са гласували общо 313 наши сънародници. Избирателният процес е приключил и в Япония и Република Корея.



Високата активност ще реши проблемите ни, убеден е Миков



Миков съобщи, че е гласувал за една България, която е по-справедлива
Лидерът на БСП гласува с преференция
Високата избирателна активност ще реши проблемите на България. Тази убеденост изрази лидерът на БСП Михаил Миков. „Демокрацията е участие, независимо дали става въпрос за парламента, за общинския съвет или за събранието в блока, в който живееш”, каза той след като упражни правото си на вот, съобщи БТА.



ЦИК: Над 23% е избирателната активност към 13 ч.



ЦИК: Над 23% е избирателната активност към 13 ч.
Получени са 15 жалби и 77 сигнала за нарушения
Избирателната активност в страната е над 23% в 13 ч. според данни на ЦИК, цитирани от БТА. Това означава, че над 1,6 млн. българи са отишли до урните.

За сравнение през 2013 година на предишните парламентарни избори активността към този момент е била 27,47%. До същия час в ЦИК са получени 15 жалби и 77 сигнала за изборни нарушения.




За голямо съжаление, се е случило най-лошото, обяви Бакалов



За голямо съжаление, се е случило най-лошото, обяви Бакалов
За голямо съжаление се е случило най-лошото. Това обяви на извънредна пресконференция вътрешният министър Йордан Бакалов от Горни Лом. Вчера там имаше поредица от взривове в завод за взривни вещества.

Всички се надяваме да не се е случило най-тежкото, но по всяка вероятност ще има жертви, допълни министърът.