Най-опасно е да се сбием кой да се съюзи с ГЕРБ на местните избори



До лятото трябва да решим бъдещето на Реформаторския блок

До лятото трябва да решим бъдещето на Реформаторския блок, казва в интервю за "Стандарт" лидерът му Радан Кънев.

Според него най-голямата опасност за РБ е партиите да започнат да се конкурират помежду си кой да се съюзи с ГЕРБ на местните избори догодина.

Това би било пагубно за РБ, но би било лошо и за ГЕРБ. Защото в градовете, където има много силно присъствие на БСП и ДПС, ГЕРБ с една-две партии от разпокъсания Блок пак ще загуби. Там трябва да премерим сили с ГЕРБ на първия тур и да се подкрепяме на втория, предлага Кънев.

Той отново заяви позицията си, че РБ е „на прага на компромиса и търпимостта на най-твърдите ни симпатизанти“.

По думите му Реформаторите не са се пазарили за постове във властта. „Въпросът за постове на министрите беше разрешен за 24 часа след 4 седмици преговори за принципите“, обяснява той.

Спорът за заместник-министрите, за областните, шефовете на комисии също бил нищо като време и усилие в сравнение с това, което отнело да се стигне до формирането програмната декларация, по която да се събере мнозинството.

Кънев коментира и проектобюджет 2015. „Проектобюджетите са консервативни и не виждам голяма реформаторска стъпка в тях, но все пак още не са в парламента. Вярвам, че там проектният елемент на бюджетирането ще придобие по-голяма тежест, конкретните реформи, срещу които даваме парите, ще са с по-голяма тежест. Но този бюджет ще остане бюджет на статуквото, защото в разгара на много тежка политическа криза не можем да очакваме стабилността, която е нужна, за силните реформи. Но това ще бъде последният такъв бюджет, доколкото зависи от ДСБ“, заяви той.

Според него проблем в парламентарната група няма и съпредседателството работи много добре.

На въпрос дали напрежението не се поражда и от назначенията във властта, например последните номинации за областни управители, където за София се прие номинацияпта на НПСД, а не на ДБГ, той каза, че случаят с номинациите за областни управители е повратна точка в историята на РБ.

"Ние не можахме да стигнем до съгласие помежду си и оставихме ролята на арбитър за наши номинации на ГЕРБ. Извоювахме забележителни резултати в преговорите с тях - петима областни управители, като трима от тях са между петте най-големи града на страната, а се спънахме вътре при себе си. Там се оказахме безнадеждни. В крайна сметка, последва решение на г-н Борисов. Естествено, когато му се представят повече имена, той има пълното право да си избира между тях. И естествено колегите от ДБГ се чувстват ощетени, което внася още трудности в общия ни живот. Няма по-добро доказателство от това за нуждата от консолидация и подобрен формат за вземане на решения в Блока“, каза той.

Според Радан Кънев с премиера Бойко Борисов се работи лесно. " Въпросът е да не ни се приспива бдителността. В началото говорех, че искахме нови лица и култура на върха на изпълнителната власт. Нови лица не видяхме, но нова култура - да. Трябва да бъдем внимателни, за да поддържаме това помежду си", коментира той.

На въпрос имат ли усещането, че РБ е станала патерица на ГЕРБ, Радан Кънев заяви, че предпочита да гледа чашата наполовина пълна - "благодарение на нас, БСП и ДПС са извън властта".

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар