Разследване на bTV за КТБ разкрива връзка с ДАНС и ДПС



Разследване на bTV за КТБ разкрива връзка с ДАНС и ДПС
Директорът на дирекцията за финансово разузнаване към ДАНС Полина Кавръкова е била назначена на поста в началото на "надуването на балона КТБ" и е напуснала дни преди "банката да бъде ударена" и да изпадне в криза - на 30-ти май 2014 г., показва разследване на bTV.

Медията се позовава на данни от социалната мрежа за публикуване и анализ на документи, получени вследствие изтичане на информация -Уикилийкс, както и на доклад на посолството на САЩ. Според Уикилийкс сред "гнилите ябълки" в българската банкова система е именно банката на Цветан Василев - КТБ. Разследването цитира и данни, сочещи връзка между банката и Движението за права и свободи (ДПС).


Кавръкова застава на поста, след като от там напуска д-р Васил Киров, който в момента е заместник-директор на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Преди това тя е била съсобственик на счетоводна компания в Добрич, а неин партньор - скандален бизнесмен, замесен в случая с подкупа на варненска съдийка преди време. Според медията Полина Кавръкова няма никакъв стаж във финансовото разузнаване, нито в службите за сигурност.

В момента е назначена в Комисията за финансов надзор (КФН). Отказала коментар по темата с аргумента, че е подписала декларация за конфиденциалност след излизането си от ДАНС.

От ОЛАФ също отказали д-р Васил Киров да направи изявление по случая.

Случаят предизвика реакцията на депутатът от БСП Георги Кадиев, според когото Дирекцията за финансово разузнаване и председателят на ДАНС Владимир Писанчев трябва да бъдат разследвани, защото не са използвали възможностите, които законите им предоставят, за да следят ситуацията с финансовото състояние на КТБ.

Това са банкови преводи, стотици милиони отишли в една или друга сметка. Всеки превод над 30 000 лв. трябва да съдържа мотив за извършването му. Ако изтърват тези риби от мрежата си, каква е гаранцията, че не са изпуснали и други такива риби, попита Кадиев и добави, че ако дирекцията не е забелязала, тогава идва въпросът какъв е смисълът от тези служби?

Според депутата трябва да се разбере защо ситуацията с КТБ е пропусната, ДАНС да обясни какви действия е предприела, къде е подала сигнали, че се случва нещо нередно в банката, след което, ако се наложи, отговорността да се прехвърли на друга институция, защото крайният резултат е, че 4 млрд.лв. ги няма.

Темата коментира бившият шеф на Разузнаването и настоящ депутат от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов.

Нещата са много по-дебели. Няма никакво проспиване. Просто са покрити, категоричен беше Атанасов. Не може да разполагаш с такъв солиден инструментариум, какъвто е законът, който дава изключителни правомощия на ДАНС, и да не го използваш, защото ти можеш само да си стоиш на бюрото и банките да ти дават информация за всеки превод над 10 000 лв. извън страната, смята той.

По думите му от времето на Георги Петканов като министър на вътрешните работи в службите за сигурност започва търгуването на постове. Постът в Дирекцията за финансово разузнаване е изтъргуван, категоричен беше генералът и попита защо данни, идващи от източник като посолството на САЩ, са били забравени.

Изключително трагична е ситуацията в ДАНС. Вчера иронично насочих общественото внимание към този проблем на държавата, заяви Атанасов, визирайки определението, което самият той даде, че ДАНС е "спяща клетка в сигурността".

Ако отидете в ДАНС и проверите колко синове и дъщери на бивши окръжни началници на МВР са служители там, ще се хванете за главата, продължи депутатът.

Според него споменатият бивш шеф на финансовото разузнаване д-р Киров е "избягал" в ОЛАФ. Той го определи като изключителен професионалист, доказателство за което бил фактът, че единствено благодарение на личните му качества е заел високия пост в европейската служба за борба с измамите, след като се явил на конкурс. Докато Кавръкова е назначена нарочно, за да може да бъде полезна на приятелите си, заключи Атанасов.

Надуването на балона "КТБ" беше финансова операция на сараите. Тези, които се опитват да спасят кадровото статукво в ДАНС са ДПС. Кавръкова е скрита в КФН, не назначена, продължи анализа си генералът.

Не съм оптимист за търсенето на отговорност за този грабеж, защто институциите от които зависи, са замесени. Прокуратурата участваше в този скандал. А само тя може да търси наказателна отговорност. Кажете на кой да вярвам?! Затова ние от РБ искаме много тежки съдебни реформи, отсече Атанас Атанасов.

Източник news.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар