Очаква се повишение на сметките за парно тази зима?



Очаква се повишение на сметките за парно тази зима?
Възможно е сметките за парно да са по-високи през този отоплителен сезон заради влезлите в сила по-високи цени на топлинната енергия от 1 юли за по-голяма част от топлофикациите; промените в Наредбата за топлоснабдяване обаче едва ли ще доведат до сътресения при изчисляването на сметките, по-скоро ще има по-добра прогнозируемост на разходите за клиентите. Това коментира за БТА Боряна Колева, изпълнителен директор на една от фирмите за дялово разпределение.


За разлика от миналия отоплителен сезон, когато парното бе пуснато в началото на ноември, през тази година то ще работи и няколко дни през октомври. Заедно с това сега има и по-високи цени на топлинната енергия, припомнят топлинните счетоводители.

От 1 юли 2014 г. средно за страната цената на топлинната енергия се повиши с 2,6 процента, като за София цената се вдигна с 5,9 на сто, за Пловдив - с 5,1 процента, за Варна - с 5,5 на сто, за Велико Търново - с 4,5 процента, а за Разград - с 3,7 на сто. Най-много са увеличени цените на топлинната енергия в Русе - 9,8 на сто и Габрово - 7,2 на сто. В Плевен, Бургас, Перник и Сливен пък цената на парното бе намалена от 1 юли тази година съответно с 2 процента в Плевен, 0,1 процента в Бургас, в Перник - с 11,7 процента, в Сливен - с 3,6 процента.

Дали обаче даден клиент ще има по-висока сметка през този отоплителен сезон може да се види чак при изготвянето на изравнителната сметка и много зависи от индивидуалното потребление, коментираха за БТА експерти от фирмите за топлинно счетоводство. Началото на новия отоплителен сезон започва с няколко важни промени, които клиентите е добре да знаят, за да предвидят разходите си за отопление през идващата зима, припомнят представители на топлинните счетоводители.

През сезон 2014/2015, според промените в Наредбата за топлоснабдяване в сила от 1 юни, топлофицираните абонати ще заплащат прогнозните си сметки равномерно, разпределени по месеци, което трябва да облекчи разходите през най-студените месеци с по-ниски сметки, за сметка на малко по-високи такива през традиционно по-топлите ноември, март и април, информират топлинните счетоводители.

Новата формула предвижда прогнозното отопление да се формира като реалната енергия, която абонатът е ползвал за миналия сезон 2013/2014 се раздели на броя отоплителни дни, от което се получава прогнозно среднодневно потребление. Тази енергия се умножава по броя дни в съответния отоплителен месец през този сезон. Отново ще има изравнителна сметка, която ще изчисти разликата между прогнозното количество потребена енергия и реалното такова. По старата наредба прогнозният дял се определяше като процент от общата консумация на блока, припомни Колева.

От този отоплителен сезон влиза в сила и промяна, според която топлата вода няма да се заплаща на база изразходвани кубици, а на база изразходваната за отоплението й енергия. Добре е абонатите да проверят изправността на водомерите си, а ако нямат такива - да предприемат монтирането им, съветват експертите от фирмите за топлинно счетоводство. В случай, че абонатите продължат да плащат "на база", то те ще
заплащат разликата между подадената и изразходваната енергия за подгряване на водата в цялата сграда, предупреждават експертите.

Съгласно промените в наредбата заявяването на нулева консумация вече ще става с подпис на трима съседи, които
удостоверяват, че имотът не се обитава поне три месеца. Промяната на прогнозния дял на един клиент няма да промени прогнозните дялове на останалите клиенти в сградата в месечната им фактура. Изравненията ще станат след края на отоплителния сезон и отчет на уредите, предвиждат промените.

Според действащата вече наредба, общото събрание на всяка сграда може да избере да промени или запази начина за определяне на процента на сградната инсталация. В случай на промяна е необходимо решението на общото събрание да бъде съгласувано с обслужващата фирма за дялово разпределение.

С новите промени в наредбата официално се регламентира и поставянето на холограмни стикери на отоплителните тела, с които може да се прекрати практиката за недобросъвестното използване на топлинна енергия от съседи или
наематели.

За пръв път през този отоплителен сезон ще работим по новата наредба и ще видим какви са резултатите през ноември, но засега не очакваме проблеми, коментира Колева.(БТА)

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар