Мирен план за Украйна предложил Путин по телефона



Мирен план за Украйна предложил Путин по телефона
Президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че по време на телефонен разговор с украинския си колега Петро Порошенко той е подготвил план за урегулиране на ситуацията в Украйна, съобщава ИТАР-ТАСС.

Държавният глава на Русия разкри пред журналисти, че тази инициатива се състои от седем точки.


„За се прекратят кръвопролитията и да се стабилизира ситуацията в югоизточната част на Украйна, смятам, че воюващите страни трябва незабавно да хармонизират и координират следните действия", каза той.

Като първа стъпка той определи „прекратяването на активните настъпателни операции на въоръжените формирования на опълченците в Югоизточна Украйна по Донецките и Лугански направления". Също така украинските правителствени сили трябва да се изтеглят от югоизточните райони на Украйна.

Планът на Путин:


  1. Украинската армия и сепаратистите трябва да спрат „активните офанзивни операции";
  2. Украинската армия трябва да се изтегли на разстояние, от което да не може да бомбардира населени места;
  3. Прекратяването на огъня да е под международно наблюдение;
  4. Да не се използват бойни самолети за бомбардиране на цивилни райони;
  5. Размяна на затворници без условия;
  6. Хуманитарен коридор за бежанците и доставки на хуманитарна помощ;
  7. Възстановяване на разрешенията


Друга инициатива е "да се осигури изпълнението на пълен и обективен международен контрол за съблюдаване условията за прекратяване на огъня и наблюдение на така създалата се ситуация в зоната за сигурност", каза руският лидер.

Путин също така изказа мнението си за необходимостта от прекратяване на въздушните удари по мирното население в Югоизточна Украйна и призовава Киев да открие хуманитарен коридор за придвижване на техника с хуманитарна помощ за Източна Украйна.

„Откриване на хуманитарен коридор за придвижване на бежанци и доставки на хуманитарна помощ за Източна Украйна", каза Путин.

Друга точка от плана на Путин е възможност за възстановяване на разрушената жизненоважна инфраструктура в Украйна чрез изпращане на строителни бригади.

Също така трябва да има размяна на затворници.

Руският президент, който бе на кратка визита в Монголия, се надява планът окончателно да се договори на 5 септември, когато е поредната среща на контактната група и тогава да бъде сключено мирно споразумение.

Припомняме, по-рано днес Порошенко и Путин проведоха телефонен разговор. Първоначално от него стана ясно, че е постигнато руско-украинско споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна, но после се оказа, че има неточности в някои президентски прессъобщения от страна на администрацията на Порошенко.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, цитирана от ИТАР-ТАСС, че съществуващите между НАТО и Русия договорености „няма да претърпят никакви изменения".

Обаче тя подчерта, че това не означава, че няма да бъдат предприети мерки за обезпечаване сигурността на страните от Прибалтика.

По-рано представител на германското правителство заяви, че Берлин е за съхраняване на Основополагащия акт Русия-НАТО.

Източник news.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар