Преглед на пресата



Воден апокалипсис в страната

Преглед на пресата

Воден апокалипсис в страната

Над 100 литра на квадратен метър се изляха за 3 часа във Варна в четвъртък вечерта - при месечна норма от 60 литра на квадратен метър, информира сайтът на "24 часа". Гаровият площад, който е най-ниското място в града, също бе превърнат в езеро. Най-пострадала е централната част на квартал "Аспарухово", където мощна вълна помете коли и ги прати в дерето. Наводнена е детска ясла, снощи полицията посъветва гражданите да се качат на високите етажи.


Ежедневникът съобщава и за пораженията от сряда вечерта в софийските села Чавдар и Мирково. В резултат на страшна градушка и смерч са изтръгнати покриви и изкоренени дървета. Тръгва процедура за отпускане на помощи на хората, чиито къщи са засегнати от бедствието.

"Труд" добавя, че след наводненията във Варна от вчера вечерта има данни за загинало дете. Очертавайки лицето на бедствието вестникът цитира съобщение на МВР за наводнени 30 къщи в Килифарево вследствие на обилните валежи от вчера. От покривите на засегнати от проливните дъждове сгради в селището са евакуирани 11 души.
Реката, която минава през Дряново, е излязла от коритото си. Наводнена е централната част на града.

Списък с 11 промени в закони са представили на всички лидери на политически групи в Народното събрание членовете на гражданските сдружения от Обществения съвет към Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения, пише "Дума".

Те припомнят, че органът, работещ като обществен в рамките на този парламент, е създаден след февруарските събития, когато са били набелязани много от тежките законодателни проблеми на обществото ни. Според Илия Илиев не бива НС да прекратява работата си, а трябва да продължи да работи в интерес на гражданите в рамките на този мандат.

Сред законите, които организациите посочват като важни за хората, са тези за нелоялните практики на търговските вериги, промените в ГПК, в контекста на премахване на картелното положение на банките и потъпкване правата на гражданите. Освен това са набелязани и законите за частните съдебни изпълнители, фалита на физически лица, процедури за отмяна на концесии, реформа в съдебната и образователната система. Освен всичко това организациите настояват и за изработване на национално отговорна стратегия по отношение на балканските държави, ЕС, САЩ и Русия.

"Съдебната власт обяви, че ще фалира до две седмици", съобщава "Сега". Ден след като лекарският съюз обяви, че през септември здравната система ще фалира, ако не се предприемат спешни мерки, Висшият съдебен съвет (ВСС) съобщи, че съдилищата и прокуратурите имат пари за още две седмици. След това ще трябва да влязат в дългове и няма да си плащат тока, водата и другите режийни. Бойкот по тази линия вече обявиха големите бизнес потребители на ток, които са недоволни от по-високата цена от 1 юли.

Причината за предстоящия фалит е, че бюджетът за издръжка бил изчерпан, а нови пари не са отпуснати. В същото време обаче магистратските заплати са гарантирани, тъй като те са по друго перо от бюджета на съдебната власт. Няма обаче пари за увеличението им, както и средства за изплащане на обезщетения, които се дължат при пенсиониране.

Освен това съдебната власт дължи стотици хиляди левове за различни експертизи по дела. В четвъртък стана ясно, че само Софийският районен съд има да плаща близо 900 хил. лв. на вещи лица.

Националната служба за охрана пази петима политици, за които има данни за различна степен на застрашеност на живота им. Това стана ясно от първото интервю на новия шеф на НСО генерал-лейтенант д-р Ангел Антонов. Той бе категоричен, че е недопустимо да се съобщават имената на депутати, министри или други представители на властта, за които има конкретни сигнали и заплахи, коментира "24 часа".

Началникът на НСО смята, че всички гардове на властта трябва да преминат на тест за лоялност, който да включва и изследване с полиграф, или т.нар. детектор на лъжата, както се прави в МВР и други служби за сигурност.

С национален протест заплашиха вчера от Българската стопанска камара (БСК). В декларация, разпространена до медиите, работодателската организация се обявява срещу предложени от четирима депутати от ГЕРБ изменения в Закона за местните данъци и такси, с които се отлага за 2016 г. въвеждането на принципа "замърсителят плаща" при определянето на такса "смет", информира "Дума".

"За пореден път сме разочаровани от проявлението на политическа немощ в поредния опит на някои народни представители да поставят на колене съвестните данъкоплатци", заявяват от БСК. "Декларираме, че в случай, че Народното събрание приеме този законопроект, ще обявим национален протест, се казва в декларацията. От организацията са категорични, че ще заплащат дължимия размер на такса "битови отпадъци" за 2015 г. единствено, ако той е определен на база генерираното количество битов отпадък.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар