Радослав Коев, зам. кмет на район "Аспарухово": В отводнителното дере е строено



Радослав Коев, зам. кмет на район "Аспарухово": В отводнителното дере е строено
зам. кметът на район "Аспарухово" Радослав Коев
В опит да събере информация за случилото се във Варна "Дневник" се свърза със зам. кметът на район "Аспарухово" Радослав Коев от партия "Отечество". Ето какво разказа той за ситуацията и за причините за бедственото положение.


Само проливният дъжд ли е причина за калната вълна, заляла квартал Аспарухово?

- От години подаваме сигнали, включително и аз, че в едно от деретата във високата част на квартал "Аспарухово" са разполагани временни търговски обекти. Така системно е нарушавана отводнителната инфраструктура на района. Явно е била повредена и канализационната система.

Това ли е причинило образуването на калната вълна, която е заляла ниските части на квартала?

- Без съмнение това е една от причините за трагедията. Дерето не е било в състояние да поеме водата и тя е преляла надолу по склона. Просто е нямало къде да отиде. Повлякла е след себе си автомобили и цели къщи. В момента в друго дере има не по-малко от 50 автомобила и десетина къщи.

Всичко е потънало в тиня и вода. Няма как да няма жертви. Очевидци твърдят, че в част от срутените къщи е имало възрастни и болни хора на легло, но дали е така ще стане ясно чак утре, когато спасителните екипи успеят да разчистят част от калта. Не съм виждал това и във филми на ужасите.

Има ли яснота за броя на пострадалите къщи в ромската махала на "Аспарухово"?

- Както във всяка ромска махала и тук много от къщите са незаконни. Но това едва ли е единствената причина за трагедията. Голяма част от тях са големи, масивни сгради. Но независимо от това водата ги е сринала. Стихията си е стихия, но във всеки случай има и човешки грешки, които са причинили това, на което сме свидетели тук.



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар