Ген. Атанасов: С новия закон за МВР една групировка превзема полицията



Ген. Атанасов: С новия закон за МВР една групировка превзема полицията
генерал Атанас Атанасов

Категорично целта на приемането на новия Закон за МВР е предизборна. Лично Сергей Станишев каза, че е разпоредил да се приеме нормата и да се дадат едни социални добавки на полицаите, защото синдикатите заплашваха да стачкуват, каза едно от лицата на Реформаторския блок о.з. генерал Атанас Атанасов. а социалните придобивки за МВР означават 10% увеличение на заплащането на полицаите, докато се закриват бюфетите в академията например се закриват, обаче бюфет номер едно, на министър Йовчев, остава, посочи адвокат Милен Шопов в сутрешния блок на bTV.


Истинската цел е кадрово да се превземе МВР от една политико-икономическа групировка. По действащия сега закон кадровото израстване в структурата на вътрешното министерство ставаше чрез конкурс. Сега това се зачерква и на практика само двама души ще определят кой да върви нагоре и кой не – главният секретар на МВР предлага, вътрешният министър одобрява. И това ще става само чрез личен интерес, категоричен Атанасов.

Откакто е на власт сегашното управлението, няма проведен нито един конкурс в МВР, а това е нарушение на действащия вътрешен министър Цветлин Йовчев, добави той.

Адвокат Милен Шопов припомни и как се назначават външни сътрудници в МВР и после се местят на други постове. Откакто управлява кабинетът Орешарски, има три конкурса за старши оперативен помощник. И тримата назначени са пенсионери – двама от тях водят Областните дирекции на Елхово, Кърджали, добави Шопов.

В Закона за МВР има още една голяма пробойна, още от времето на ГЕРБ – в общинска полиция. Там назначения могат да се правят от кметовете и те да си изграждат „лична гвардия”, а после им се плащат пенсия от нашите данъци, заяви Минчо Спасов.

Този закон ще има много сериозни последици в кадровата политика на МВР. Почтените полицаи ще бъдат страшно демотивирани, защото от резултатите им нищо не зависи. Освен това отнеха на президента правото да назначава главния секретар на МВР, а законът е така разписан, че след назначние на Министерския съвет на главния секретар на министерството, той не може да бъде освободен заради несправяне със задълженията си. Този текст буквално е махнат, възмути се Атанасов.

След като една година нямаше конкурси в МВР, в структурата е пълно с „временни назначения”. Директорът на СДВР Ивайло Спиридонов например е „временно назначен”. Така се проверява кой е лоялен на това управление и след изборите вече ще се види кой ще получи постоянна работа, смята Атанасов.



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар