Първанов: Апелирам държавата да си е на мястото, а не държавата да се използва за репресии



Лидерът на коалиция АБВ Георги Първанов
Лидерът на коалиция АБВ Георги Първанов
Виждам подготовка за купуване на евроизборите, намерение да се подменят резултати. Това каза лидерът на коалиция АБВ Георги Първанов в предаването „Седмицата” на Дарик.

Той заяви, че до него са достигнали сигнали, че това се прави по места, но те не са документирани.

„Апелирам държавата да си е на мястото, а не държавата да се използва за репресии, за натиск върху мислещите, върху тези, които са на по-различни позиции. Има и такива случаи на реални факти”, заяви лидерът на АБВ, цитиран от Фокус.

Той не назова конкретни имена или политически партии, но каза, че това са „тези, които имат достатъчно пари – има ги и сред управляващите, и сред опозицията”.

Интересът на България е силна Европа, не Европа на две скорости, както върви в последните години. Трябва да работим за това да защитим своята национална идентичност, но аз съм за това да има силна Европа. Дали Европа ще бъде федеративна или конфедеративна – това зависи повече то насоката и решенията на големите държави, заяви Първанов.

Първанов посочи, че има принципи на солидарност, които не бива да бъдат нарушавани, но водещ трябва да бъде националният интерес.

„Затова очаквам, независимо с каква листа са избрани евродепутатите, да работя по-добре, като един отбор, да има повече теми, които да поставят от името на България. С това европейската идея по-скоро ще спечели в България, отколкото обратното. България има нужда от много широк диалог, който трябва да започне отляво, но не да свърши само в лявото пространство. Диалогът с БСП е нещо, без което няма да минем за в бъдеще, но нека все пак не забравяме, че БСП не е „Позитано”. Силна България е възможна само ако има едно по-широко единение”, каза той.

Според него изходът от европейските избори няма да предреши автоматично съдбата на българското правителство.

„Съдбата на правителството е в ръцете на самото правителство. Проблемът е, че правителството е слабо и в това, че парламентът е слаб, несигурен политически тил на това правителство. От там идват проблемите, които могат да съкратят мандата на кабинета, а не в зависимост от резултатите на самите евроизбори. Нашата оценка наистина е негативна и смятам, че ако нещата продължават така, след евроизборите трябва да се върви към парламентарни такива”, заяви Първанов.

Източник actualno.com



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар