Виктор Янукович е отстранен, парламентът насрочи избори на 25 май




Виктор Янукович е отстранен, парламентът насрочи избори на 25 май
Украинският парламент обяви, че президентът Виктор Янукович по конституция вече не може да изпълнява задълженията си и че предсрочните президентски избори ще се проведат на 25 май.


В избора на дата има нещо дълбоко символично, макар че засега не е ясно дали този ефект е търсен - на 25 май се провеждат изборите за Европейски парламент в 28-те държави от ЕС.

Съгласно текста, подкрепен от 328 народни представители, решението е взето във връзка с това, че Виктор Янукович сам се е отказал от задълженията си на президент, пише агенция РИА "Новости".

Депутатите в парламента стояха прави и аплодираха, пеейки националния химн, отбелязва "Ройтерс".

Междувременно министърът на външните работи на Полша Радоскав Шикорски обяви, че в Киев не се осъществява никакъв преврат. Според него правителствените сгради в украинската столица са изоставени, а председателят на Върховната Рада Александър Турчинов е избран напълно законно.

Парламентът назначи упълномощени по въпроса за контрола на Службите за сигурност, Министерството на отбраната и Генералната прокуратура. На практика това означава, че тези лица временно ще ръководят тези институции. Валентин Наливайченко управлява Службата за сигурност на Украйна, а Владимир Замана – Министерството на отбраната. Впрочем Замана заемаше поста началник на генщаба, т.е. най-високопоставения военен.

Олег Мохницков ще е упълномощен за прокуратурата. Вестник "Украинская правда" припомня, че парламентът издаде постановление за недоверие към действащия прокурор Виктор Пшонка, което всъщност го остранява от длъжостта му.

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар