Цветанов пак оправда полицейско насилие. Жертвата бил пил



Пребитият от полицаи в столицата Радослав Божинов е бил във видимо нетрезво състояние и е оказал съпротива на служителите. Това каза вътрешният министър Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол в отговор на синия депутат Ваньо Шарков.

Случаят е от 14 април, когато 24-годишният младеж е спрян за проверка на бул. "Фритьоф Нансен", след като се връщал от концерт. Радослав, който е студент в Техническия университет в София, твърди, че е бил спрян от цивилни мъже, които заявили, че са полицаи. Поискали личната му карта, която той показал, но отказал да им даде.

По думите му се канел да си хване такси, когато единият мъж му сложил белезници, а след това се опитали да го вкарат в червена кола без обозначение. След това е бил съборен на земята и бит, независимо от опитите на очевидци да помогнат.

Днес МВР шефът заяви, че служителите на I РПУ спрели Радослав за проверка, но той отказал да се легитимира, опитал да избяга и буйствал. Той допълни, че в нетрезво състояние бил не само Радослав, а и останалите присъстващи, които твърдят, че опитали да му помогнат.

Още по темата

МВР призна за "морални дефицити" при даренията
МВР спира с даренията от хора и фирми
Натириха полицая, осветлил даренията в МВР
СДС се подплатиха за вота срещу ГЕРБ
Бие ли днешната полиция?
След като вътрешният министър оправда полицейското насилие, с твърденията за употреба на алкохол, все пак стана ясно, че Инспекторатът на МВР не е открил нарушения при действията на полицаите. Срещу всички, присъствали на инцидента, са повдигнати обвинения.

Цветанов отговори и на въпрос на червения депутат Петър Курумбашев за договора за дарение на 236 автомобила "Опел Астра" на МВР в нарушение на Закона за обществените поръчки.

По информация в медиите става дума за дарение, което ведомството е получило от собствената си фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги". Министърът посочи, че случаят касае сделка от 2004 г., а договорът, който е подписал, само я финализира. Обеща договорът да бъде качен на сайта на МВР.

Цветанов отново изтъкна добрата работа която ведомството му е свършило за последните две години. "Вече няма груби отвличания, поръчкови убийства. (...) Направихме задълбочен хоризонтален анализ, чрез който организираната престъпност бе приведена в известност. За 2011 г. 262 престъпни групи бяха разкрити. За 126 лица вече е неутрализирана престъпната дейност", заяви той.

По думите му в страната има райони с висока безработица, където хората са бедни и там се отчита повишение на битовата престъпност.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар