Изтича отлагателният 13-ти анекс към споразумението за строежа на "Белене"



Днес изтича 13-ят по ред анекс за удължаване на срока на споразумението за строителство на втората атомна централа край "Белене". Документът беше подписан в началото на юли от Националната електрическа компания (НЕК) и руското държавно дружество "Атомстройекспорт" (дъщерна компания на "Росатом"). С него се отлагаше изграждането на централата. Предстои подписването на 14-ти анекс с руснаците, съобщи пред "Дневник" източник от икономическото министерство.

България избра за строител на втората атомна централа руската "Атомстройекспорт" през 2006 г. Две години по-късно с компанията беше сключено споразумение за подписване на окончателен договор. Това и досега не се е случило, но вече има подписани 13 анекса на обща стойност над 1 млрд. евро. В тях е заложено и изработването на двата реактора за централата, които в момента се произвеждат в Русия.

България дължи ежемесечно на Русия по 5 млн. евро, които от януари така и не плаща. В края на миналата година беше избран консултант по проекта - британската банка HSBC, която трябва да се произнесе доколко изграждането на централата ще бъде ефективно и рентабилно за България. До момента е готов само предварителния доклад на компанията. Според него проектът "Белене" може да стане печеливш, съобщи в началото на седмицата икономическият министър Трайчо Трайков.

В края на май от икономическото министерство обясниха, че консултантът е предложил да бъде преструктуриран проектът "Белене" и да бъде написан нов договор с Русия, така че да могат да се включат частни инвеститори. По време на новото отлагане преговорите по този договор ще бъдат също замразени, обясниха сега от икономическото министерство.

Самият проект "Белене" се счита за замразен от септември 2009 г., когато от него се отказа избраният стратегически инвеститор - германската компания RWE. Оттогава на площадката на централата се извършват единствено укрепителни дейности, но за сметка на това продължава изработването на оборудването и реактора за централата от Русия. България продължава да превежда и пари на Москва за централата.

В момента НЕК е поискала от руската "Атомстройекспорт" споразумението за строителството на АЕЦ "Белене" да бъде удължено до края на януари. Подобно предложение беше лансирано и от руската страна, но със срок на изпълнение до края на 2011 г.

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар