Бизнесът вдига заплатите от 01.01



Бизнесът вдига заплатите от Нова година. В някои фирми хората ще вземат между 5 и 20% повече пари, обявиха синдикатите. През последния месец от 60 посетени предприятия в 30 общини в повече от половината са договорени увеличения на работните заплати. В някои от фирмите по-високите възнаграждения ще бъдат факт още от тази есен. Сред тях са "Солвей Соди", БМФ, Варненската корабостроителница, "Марица-изток", "Алкомет", предаде АСН.

Синдикатите отново заявиха, че ще настояват за ръст на бюджетните заплати с 10% от 1 януари. Това ще струва на хазната около 450 млн. лв. допълнително. Тази сума няма да застраши фискалната стабилност на държавата, смятат от КНСБ.

Изпълнението на бюджета върви по-добре от миналата година, вече три тримесечия има ръст на БВП, а в публичната сфера са направени достатъчно съкращения, заяви лидерът на синдиката Пламен Димитров.

От КНСБ настояват съотношението между основната заплата и бонусите в общото месечно възнаграждение да бъде фиксирано в законодателството - до една трета от брутната заплата. На много места фирмите дават прекалено ниски твърди възнаграждения, към които прибавят високи бонуси.

Тяхното получаване обаче е обвързано с различни условия и ако те не бъдат изпълнени, хората остават с малко пари. Натъкваме се и на такива извращения, при които 80% от парите, които взимат работниците, са под формата на премии, заяви Пламен Димитров.

Източник actualno.com



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар