Холандия е отговорна за смъртта на мюсюлмани в Сребреница



Холандски съд постанови, че холандската държава е отговорна за смъртта на трима босненски мюсюлмани при клането в Сребреница в Босна през 1995 г., съобщи ВВС.
На холандски войски беше поверена „безопасната зона“ на ООН, когато през юли 1995 година сили на  босненските сърби я нарушиха и избиха 8000 мъже и момчета все босненски мюсюлмани.
Съдебното постановление беше неочаквано и най-вероятно ще създаде прецедент, който ще предизвика други жалби с искане за компенсации. През 2008 година на предишна инстанция беше постановено, че Холандия не е отговорна, защото нейните войници са били под мандата на ООН.
„Съдът постанови, че холандската държава е отговорна за смъртта на тези мъже, защото холандските войски в ООН не е трябвало да ги предават“, обяви говорител на съда в Хага.
Според решението на апелативен съд холандското правителство трябва да изплати компенсации на близките на загиналите мъже.
При всички случаи, свързани със Сребреница, Холандия е настоявала, че е била подведена от ООН, която не успяла да осигури ефективна подкрепа на войските си. 
В днешното решение става въпрос за жалби, внесени от близките на загиналия Рицо Мустафич, който работил като електротехник за холандските войски и от преводача Хасан Нуханович, който изгубил баща си и брат си.
Жалбите са внесени заради това, че холандските войници предали техните близки на босненските сърби.
Трите жертви работели за холандците и били сред хилядите босненски мюсюлмани, които потърсили убежище в комплекса на ООН, когато силите на босненските сърби, водени от ген. Ратко Младич, завземат Сребреница на 11 юли 1995 г. по време на Босненската война. Два дни по-късно холандските миротворци изкарват мюсюлманите извън комплекса.
Според съдебното решение, въпреки че холандските войници са оперирали с мандат на ООН, те са били под „ефективен контрол“ на високопоставени военни и правителствени представители в Хага, когато са наредили на стотици босненски мюсюлмани да напуснат комплекса.
Тримата мъже били между последните, който трябвало да напуснат и към онзи момент миротворците вече са били свидетели на насилието на войските на босненските сърби срещу мъжете и момчетата от Сребреница и са знаели, че те са изправени пред реална заплаха да бъдат убити.
„Холандските войски не е трябвало да предават тези мъже на сърбите“, е обобщението на съда.
„Холандските войски са били свидетели на няколко инцидента, в които босненски сърби са упражнявали насилие или са убивали бежанци от мъжки пол извън комплекса. Затова холандците са знаели, че мъжете са изправени пред сериозен риск, ако напуснат комплекса“, се казва в решението на съда.
Рицо Мустафич бил принуден да напусне комплекса и разделен от жена си пред самите му стени. Бил отведен и никога повече не чули за него. На  Хасан Нуханович му било разрешено да остане, но неговите близки трябвало да напуснат. Останките на баща му и брат му са открити през 2007-а и 2010 г.
В момента в Хага тече процес срещу ген. Ратко Младич, срещу когото са повдигнати 11 обвинения, включително за геноцид по време на Босненската война.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар