"Гражданската отговорност" вече ще е електронна



Вече стартира издаването на електронна полица по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилите. 
Зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев представи новата информационната система, чрез която ще се издават полици по застраховката.
След въвеждане на данните, необходими за издаване на полицата, електронната система ще генерира определен код в реално време. По този начин ще отпадне необходимостта от отчитане на полиците и ще се прекрати лошата практиката на отчитане с голямо забавяне.
Тоест полиците ще се виждат в системата от момента на сключването им и ще отпадне притеснението на потребителя, който е сключил полицата, но не си я открива в системата поради забавено отчитане.
Още в момента на издаването Гаранционният фонд ще знае и всички реквизити по полицата, включително данни за собственика, автомобила и цената на полицата.
Друго предимство за потребителите, което ще създаде действащата информационна система, е възможността за изграждане на системата "бонус-малус".
В нея ще бъдат заложени критерии, които ще влияят на цената на застрахователната премия в зависимост от поведението на водача при движение по пътищата и причинените щети.
Пътните полицаи пък ще правят проверка за сключена застраховка „Гражданска отговорност" с sms от септември. За тях  проверката ще бъде безплатна, а за всички останали граждани - на цената на едно съобщение.
От 18 юли 2011 г. всички, които предлагат полици по Гражданска отговорност ще трябва да имат готовност да ги издават само чрез системата.
С електронните полици ще се прекрати лошата практиката на отчитане на полиците с голямо забавяне, както и за сключване на полици със задна дата.
Всички застрахователни дружества на пазара ще имат достъп до платформата, чрез която се въвежда единна номерация на застрахователните полици.
Тази система ще спомогне да се елиминират и редица грешки, които сега се допускат при полиците „на кочан”. Статистиката показва, че над 25% от полиците са с грешки в тях.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар