Лекарска грешка при смъртта на едно от бебетата в Пазарджик?



Проверка на Министерството на здравеопазването (МЗ) е установила, че „груби пропуски в работата на лекарския екип са довели до смъртта на едно от четирите новородени бебета в болницата в Пазарджик, починали през последните няколко дни“.

Резултата от проверката съобщи здравният министър д-р Стефан Константинов, който участва в семинар за финансирането на болничната помощ в България.

За по-малко от седмица четири бебета починаха в АГ отделението на пазарджишката болница. До момента има данни, че едното бебе е мъртвородено, две новородени са починали заради вродени малформации, а четвърто – заради усложнения при раждането.

Именно заради смъртта на това бебе здравният министър се закани, че ще санкционира екипа. Константинов уточни, че самото раждане не е извършено по нормален път.
„Не мога да се съглася, че шест часа е време, през което да не се прецени какво точно трябва да се направи, така че от седалищното предлежание може да се направи и нормално раждане. Въпрос е точно на преценка и са имали достатъчно време да я направят. Последствията ще бъдат тежки. Те са индивидуални за екипа, който е бил на работа", заяви здравният министър.
Същевременно от Окръжната прокуратура в Пазарджик заявиха, че на този етап е рано да се говори за лекарска грешка.
Все още не е приключило събирането на доказателства и се проверяват всички възможни причини за смъртта на бебетата, а обвинението работи и по версията за лекарска грешка, обясни пред кореспондента ни говорителят на пазарджишката прокуратура Снежана Стоянова.
Разпитани са медицинските екипи, извършили изражданията, както и самите родилки.
Стана ясно още и че районната здравна инспекция в Пазарджик и здравното министерство не са били уведомени навреме за фаталните случаи.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар