Облакът от Гримсвотн пътува към Европа



Очаква се облакът от пепел от изригналия исландски вулкан Гримсвотн да достигне Шотландия във вторник, а в четвъртък – Франция и Испания, съобщи европейската организация за сигурност на въздушния транспорт Евроконтрол.

По-рано днес Исландия затвори въздушното си пространство, а основното международно летище спря работа, но властите уверяваха, че облакът пепел няма да се отрази на трафика на Стария континент.

За днес и утре не е предвидено затваряне на въздушно пространство в Европа, с изключение на вече обявеното в Исландия.
Авиокомпаниите обаче са предупредени, че пепелта може да достигне западната част на континента, ако изригването продължи със същата интензивност.

Педупреждението се базира на най-новите петдневни метеорологични прогнози, но трябва да бъде приемано предпазливо заради несигурността в поведението на вулкана, отбелязва Ройтерс.

Гримсвотн подхрани опасенията от кризисна ситуация, подобна на тази от миналата година, когато изригването на вулкана Ейяфятлайокутл блокира въздушния трафик и доведе до транспортен хаос в Европа.
Великобритания дори обмисля да изпрати в Исландия специализиран самолет за мониторинг на концентрацията на пепел във въздуха.
Активността на Гримсвотн изглежда намалява бързо и пепелта, която достигна 20 километра в началото на изригването, вече се издига на 10-15 километра. Все пак е трудно да се направи прогноза как ще се развие обстановката до 24 часа.
Това е най-мощното изригване на Гримсвьотн от един век насам. Вулканът е най-активният в Исландия, като между 1992 и 2004 г. е изригвал девет пъти.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар