Вече има оплакване от българин за нарушение на личните данни във Facebook



В Комисията за защита на личните данни в България вече има една жалба за нарушения, свързани с лични данни в интернет. Това съобщиха от регулатора в отговор на запитване на "Дневник".

"През 2010 г. по имейл е постъпило анонимно запитване във връзка със създадена група в социалната мрежа (Facebook, бел. авт.), в която се съдържат снимки на малолетни и непълнолетни лица с цел гласуване за най-фотогенично дете", обясниха от регулатора. От комисията не уточниха какво ще предприемат по сигнала.

Европейската комисия планира сериозни промени в Директивата за защита на личните данни именно заради социалните мрежи и търсачките, които знаят все повече за потребителите си. Те се основават на четири основни стълба, които са "прозрачността, поверителността по подразбиране и опазването им независимо от мястото на съхраняване на информацията", заяви в интервю за "Дневник" еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг.

Справка с Facebook показва, че в социалната мрежа има 2 регистрирани групи, озаглавени "Най-фотогенично дете". Едната има само 30 фена, а другата е "харесана" от над 200 хил. души. В нея са поместени и повече от 1700 снимки, огромна част от които са на деца на възраст между 0 и 10 години.

Администратори на групата са Биляна Миткова и Надежда Несторова, а създател на страницата е Надя Петрова. Групата е "създадена и поддържана доброволно, с цел да покажем колко красиви деца са се родили и ще се раждат в България", пише в описанието на страницата в социалната мрежа. Целта й е организирането на ежемесечни "детски фотоконкурси". Последният е от началото на март и е озаглавен "Малките Пижо и Пенда".

В правилата за участие в конкурса е обяснено, че публикуваните снимки "са публични и видими за всички". Администраторите поясняват още, че "не носят отговорност за конфиденциалността им".

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар