Скандал в Народното събрание



Председателката Цецка Цачева отклонила 10 депутатски въпроса за антикризисните мерки, защото се основавали на материали от медиите

Председателката на парламента Цецка Цачева

Скандал се развихри на днешния парламентарен контрол, след като председателката Цецка Цачева не допусна 10 депутатски питания с аргумента, че се основават наматериали от медиите.
Въпросите, на народни представители от "Коалиция за България", се отнасят за антикризисните мерки на правителството и бяха към министрите на финансите и на труда и социалната политика Симеон Дянков и Тотю Младенов.
Те постъпили в деловодството в установения срок, но Цачева преценила, че са некоректно зададени, защото се основават на журналистически публикации.
По думите й министрите трябва да отговарят на въпроси за политика, която вече е станала факт, а не на материали в медиите.
Това разгневи червените депутати, които заявиха, че ще продължат с опитите си да наложат като централна тема за Народното събрание антикризисните мерки.
При бързо влошаващата се ситуация в страната имаме всички основания да говорим за надвиснала катастрофа, заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на "Коалиция за България" Ангел Найденов.
Той посочи, че от левицата наблюдават с нарастващо безпокойство, че фискалният резерв на страната е намалял с близо 2 млрд. лв., задълженията на държавата към фирмите надхвърлят 2 млрд. лв., дефицитът само за първите два месеца е над 1,2 млрд. лева, а 30-40 хил. души остават без работа всеки месец.
Тази ситуация явно не тревожи ПГ на ГЕРБ и поддържащите я парламентарни групи, и темата за финансово-икономическата ситуация не присъства в дневния ред на парламента, коментира Найденов.
Според него е абсурдно, че политическите формации, които се стремят дневният ред на парламента да съвпада с този на обществото, правят всичко възможно да изключат тази тема от дневния ред на Народното събрание и да не я допуснат и в парламентарния контрол.
От левицата възнегодуваха и срещу начина, по който се води парламентарният контрол. Депутатът Петър Курумбашев заяви, че зам.-председателят Лъчезар Иванов е направил директно нарушение на правилника, като е отказал да провери кворума в залата. Той поиска наказание за него. 

Източник vesti.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар