Нови "батко и братко"



Транспортният министър Александър Цветков съобщи за "Труд", че с поръчки за милиони се уредили фирми, близки до брата на бивш шеф в ДАИТС

Сделки с конфликт на интереси за 7,5 млн. лева е разкрил одит в закритата Държавна агенция за информационни технологии и съобщения, съобщава "Труд".
Натъкнахме се на случай "Батко и братко" в съобщенията, е казал за изданието транспортният министър Александър Цветков.
Според него с поръчките за милиони се уредили фирми, близки до брата на бившия шеф на проекта за изграждане на телеком за държавната администрация Петър Илиев. Одитът е даден на прокуратурата.
Самият Петър Илиев е коментирал за "Труд", че атаката срещу него е заради 50 млн. лева годишно, които спестявал на държавата. Сега искат да ги дадат на "Виваком", казва Илиев, който доскоро е отговарял за изграждането на телекомуникациите на държавната администрация и секретните обекти, свързани с националната сигурност.
Мегапроектът, в който бяха похарчени милиони левове, стана известен като БТК-2, припомня "Труд".
Скандалните договори били сключвани с фирми на съдружници на брата на Петър Илиев - Иван.
Договорите обаче са свързани с националната сигурност и по тази причина се смятат за класифицирана информация.
В одита на транспортното министерство е записано, че фирма "Кабел Нет Трейдинг" ЕООД, вместо да бъде отстранена от участие в обществена поръчка за изграждане на телеком мрежа, тъй като не отговаря на изискванията и не са представени достатъчно доказателства за техническите възможности за изпълнението на подобни поръчки, е класирана за изпълнител и с нея ДАИТС сключва договор за 2,9 млн. лв., посочва "Труд".
Разплатената сума по договора нараснала до 5 360 312 лв. Заплатеното в повече от договореното е в размер на 2 460 312 лв., без да е налице основание за разхода, пишело още в документа, предаден на прокуратурата.

Източник vesti.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар