Гавра с домашно куче възобнови искането за криминализиране на садизма



Гавра с домашно куче възобнови искането за криминализиране на садизма
Пореден случай на гавра с домашно куче възобнови искането на граждани да се криминализира насилието над животни.
Случаят с кучето Мима в Дряново, за който медиите писаха в края на миналата седмица в събота, доведе до създаване на няколко групи във Фейсбук с доколо 120 хиляди членове, настояващи садистът да бъде наказан.
Граждани откриха нова онлайн петиция за инкриминиране на жестокостта над четириногите и само за 2 дни тя събра над 18 000 подписа. Жена от Русе, която е адвокат и член на местна организация за защита на животните е изявила желание да осинови Мима и да потърси начин да й бъдат поставени протези, съобщиха от неправителствена организация, занимаваща се със защита правата на животните.
В началото на миналата година в парламента беше внесено искане жестокостта над животни да залегне в Наказателния кодекс и извършителите да подлежат на съд и затвор. Искането дойде от софийската група "Град за отговорни хора" след други случаи на гавра - жител на столичното село Лозен хранеше питоните си с малки кучета и котета, които събирал от загрижени граждани, търсещи стопанин за животните. В инициативната група участват ветеринарни лекари от София, които непрекъснато попадат на малтретирани "за удоволствие" животни.
Законопроектът беше внесен от тогавашния депутат от ДСБ и настоящ зам.-министър на околната среда Евдокия Манева и съпартийката й Антонела Понева от ДСБ. Парламентът обаче не го прие. Няколко дни след разглеждането на законопроекта бившият депутат Мария Капон внесе повторно аналогично предложение, но то е забутано в деловодството на парламента и не е гласувано, припомни Явор Гечев от фондация "Четири лапи".
Случаят с кучето Мима вече предизвика доста възмущение и има немалко желаещи за "кръстоносен поход" до Дряново. Като вероятен извършител на гаврата местните хора сочат съседа на стопанина на кучето.
"Четири лапи" разпространи отворено писмо до министрите на правосъдието и вътрешните работи - Маргарита Попова и Цветан Цветанов, с настояване да инициират ново разглеждане на проектозакона в Народното събрание. До късния следобед в понеделник фондацията нямаше отговор от институциите.

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар