Чирак на 70 години



Чирак на 70 години
95-годишният Сидни Прайър в работна обстановка
Европа остарява. Населението на континента става все по-възрастно и това е бомба със закъснител, която ще избухне в средата на века. Ако повечето правителства не предприемат мерки веднага, ситуацията ще е пагубна за европейските икономики, твърди агенция "Ройтерс", позовавайки се на изследвания по темата.
А ето и една от историите:
Първия път, когато Тери Робинсън работел като чирак, бил на 15 и от него се очаквало да прави чай и да подрежда стоките. Днес той отново чиракува, само че този път ученето става чрез тестове на компютър. "С годините способността да удържаш информация започва да намалява", отбелязва 70-годишният Робинсън.

В момента той е консултант на клиенти в британския магазин за домашни потреби B&Q и учи за управителско ниво. "Става все по-трудно, когато човек премине 60-те - не е невъзможно, но определено трябва да се полагат повече усилия", добавя той.

Тери Робинсън е един от 150-те служители, избрани от компанията да участват в учебната програма. При това той не е най-старият й сътрудник - доайенът е 95-годишният Сидни Прайър. Тери обаче е сред малцината, които продължават да подобряват квалификацията си след навършване на пенсионна възраст.

"Не съм тук заради парите. Просто не можех да спра след пенсионирането", посочва Робинсън, който така допълва "приличната" по негови думи държавна пенсия.

Над една четвърт от служителите на B&Q са над 50-годишни. Наемането на по-възрастни датира още от края на 1980-те, когато в град Макълсфийлд се появява първият магазин с персонал изцяло от хора в пенсионна възраст.

Отначало ръководството на B&Q се опасявало, че обучението на тази група ще е по-продължително и трудоемко, но на практика това не се оказало така. Освен това възрастните служители имат редица предимства - богат жизнен и професионален опит, както и практични умения, слабо познати на младите днес.

"Едно от основните ни достижения е премахването на общоприетите възрастови критерии за служителите ни - от пенсионната възраст например, се отказахме още преди 15 г.", посочи Лиън Фостър-Хил, консултант на компанията.


Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар