"Труд": Доган взел 1,5 млн. за "Цанков Камък"



"Труд": Доган взел 1,5 млн. за "Цанков Камък"
Преди няколко дни при посещение на "Цанков камък" премиерът Бойко Борисов каза, че обектът е оскъпен над два пъти от първоначалната си стойност
Лидерът на ДПС Ахмед Доган е взел 1,5 млн. лева като консултант по четири мегапроекта на предишното правителство - хидровъзел "Цанков камък", "Доспат", каскада "Горна Арда" и язовир "Тунджа".

Това съобщава днес вестник "Труд".

Изплащането на парите е уредено с договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между Ахмед Демир Доган и Института по минно дело чрез “Минстрой холдинг”, представляван от Николай Вълканов.
По силата на този документ лидерът на ДПС става "мениджър на проучванията" за "Цанков камък" и останалите три хидроенергийни обекта.
Според първоначалния договор от януари 2008 г. лидерът на ДПС е трябвало да получи 1,950 млн. лева за мениджърската си работа по четирите проекта в сферата на хидроенергетиката.
Година по-късно - през февруари 2009 г., Ахмед Доган взема 1,5 млн. лева.
Той от своя страна възлага изпълнението на проектите на четирима специалисти, които са служители на “Минстрой холдинг”.

Цялата публикация на в. "Труд"

Преди няколко дни при посещение на "Цанков камък" премиерът Бойко Борисов каза, че обектът е оскъпен над два пъти от първоначалната си стойност.

Проектът "Цанков камък" предвижда изграждане на язовир и ВЕЦ на река Въча под гр. Девин с инсталирана мощност 85 МВт. Той бе определен от британското списание "Юромъни" (Euromoney.com) за сделка на 2003 г. по показателя най-добре структуриран проект в търговско-финансово отношение, съобщиха на времето от НЕК.
Тези дни обаче стана известно, че хидровъзелът "Цанков камък" е бил финансиран от Националната електрическа компания със заем, изтеглен за АЕЦ "Белене". Отпуснатият от БНП Париба кредит в размер на 250 млн. евро, вместо за новата атомна централа бил похарчен за други проекти.
Строителството на хидровъзела започна през 2006 г., трябваше всичко да е готово тази година и първоначално се оценяваше на 220 млн. евро. По последни сметки заради забавянето сумата ще се увеличи до 400 млн. евро.
Част от обекта е 22-километровата пътна отсечка между Девин и Михалково, за която Борисов обяви, че струвала 222 млн. лв.

Източник vesti.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар